Jukka Vuoksinen

Jukka Vuoksinen: ”Hyvällä suunnittelulla tehdään hyviä ja liikaa yksityiskohtiin tuijottamalla huonoja palveluita”

Ohjelmistosuunnittelija Jukka Vuoksinen uskoo, että myös käyttäjiltä pitää uskaltaa vaatia jotain, kaiken ei pidä tapahtua kerran klikkaamalla. Vaikka ohjelmistot ovat olleet Jukalle tuttuja jo 1980-luvulta, uutta ja yllätyksiä tulee edelleen vastaan. Juttusarja esittelee First Goalin asiantuntijoita.  

Kerrotko aluksi hieman omasta työhistoriastasi? 

Aloitin ohjelmistojen parissa jo 1980-luvun lopulla. Sittemmin ehdin ylläpitää erilaisia laitteistoja ja käyttöjärjestelmiäkin. Harrastus taisi samalla muuttua työksi ja koulutus jäi enemmän taka-alalle harrastukseksi.  

Softaharrastuksen myötä olen nähnyt ja ollut mukana internetin kehityksessä. Innokkaasti teimme 1990-luvulla uusia palveluja verkkoon. Sittemmin aikaa käytetään lähinnä väärinkäyttöjen estämiseen. Koko maailma on siten kääntynyt uran aikana ylösalaisin. Nykyiset uutiset ovat lähinnä tietomurtoja, kun aiemmin iloitsimme uusista sovelluksista. Toki positiivistakin kehitystä on ollut: laitteistojen hinnat ovat laskeneet ja prosessointiteho ei useimmiten rajoita enää sovelluksia.  

Kerrotko lyhyesti nykyisestä työstäsi? 

Nykyinen työ on sekoitus vanhaa ja ripaus uutta: ylläpitoa, uusia ominaisuuksia, valvontaa ja jonkin verran tukea muille sidosryhmille. Samalla jää myös aikaa harrastaa jotain uuttakin.  

Työ on vaihtelevaa ja yllätyksiä tulee vieläkin vastaan. Moni asia on muuttunut 2000-luvulla, mutta monta kertaa törmää vanhoihin ilmiöihin: hyvällä motivaatiolla saa aikaan laadukkaita palveluja ja huonolla suunnittelulla ja liiaksi yksityiskohtiin tuijottamalla ja tarpeettomalla raportoinnilla saa aikaan huonosti toimivia järjestelmiä. Koulutukseen on aina sijoitettu Suomessa liian vähän, ja se trendi vain pahenee. Käyttäjältäkin pitää voida vaatia jotain, kaikki ei tule koskaan toimimaan helposti hiirellä napsuttelemalla. 

Mitkä ovat mielenkiintosi kohteet töiden ulkopuolella? 

Harrastan kohtuudella liikuntaa koiran kanssa ja pyöräillen, sekä Itämeren alueen kieliä. On mielenkiintoista lukea, kuinka eri maissa kirjoitetaan samoistakin asioista eri näkökulmia painottaen.  

Lue lisää